De Jeugd-, Vrijgezellen- en Echtparenwedstrijd

Toen in 1977 onze automatische banen gereed waren in het gerenoveerde “Ons Dorpshuis” werden er ideeën geopperd om een toernooi te organiseren. Zes automatische banen compleet overdekt was destijds een unicum. Het zou dus niet moeilijk moeten zijn om schutters naar deze mooie accommodatie te halen voor een toernooi. Harie Brouns, die recent een prijs had behaald bij een Vrijgezellenwedstrijd stelde voor een  Vrijgezellentoernooi te houden.  Pierre Weekers stelde voor hierbij tevens een echtparenwedstrijd te organiseren. “ De Grensschutters” telden een viertal echtparen en ook bij collega-verenigingen zoals “Vriendenkring” Leveroy, “Heidebloem” Roggel en “Gezellige Uren” Baexem kenden wij wel echtparen die  interesse in een dergelijk toernooi zouden hebben.

Zo werd besloten om op 2 en 3 december 1978 de eerste Vrijgezellen- en Echtparenwedstrijden te organiseren. Gezien het animo voor deze wedstrijden werd besloten hiervan een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Vanaf 1979 werden hieraan ook de jeugdwedstrijden gekoppeld. Dat de wedstrijden snel populair waren blijkt wel uit het feit dat de deelname groeide. In qua deelname het topjaar 1981 namen  261 schutters deel t.w. 80 jeugdschutters, 55 vrijgezellen en 63 echtparen. Tot  begin jaren ’90 bleef de deelname tot ca. 200 schutters gehandhaafd. De laatste jaren ligt de deelname bij ca. 150 schutters.

Om de wedstrijd aantrekkelijk en spannend te maken voor de deelnemers stelde Pierre Weekers in 1979 voor elke 5 pijlen een tussenstand bekend te maken. Hiervoor bedacht hij de speciale puntenkaart waarvan de kopie elke 5 pijlen afgescheurd kan worden. Vanaf  de kopie kunnen na telkens 5 pijlen de punten overgenomen worden voor de tussenstand.   Tevens worden vanaf 1979 ook de punten genoteerd op een puntenkaart die alle deelnemers uitgereikt krijgen na de wedstrijd.


Puntenkaart echtparen.

In de eerste jaren van de echtparenwedstrijden waren het de echtparen Göbel (Zwarte-Roos) , Levels (Heidebloem), van Montfort (de Snelle Pijl) en Verheijden (De Grensschutters) die om de ereplaatsen streden. Het echtpaar Levels van Heidebloem is elf maal bij de eerste vijf geëindigd waarvan vier maal als winnaar. Het hoogste puntenaantal is in 1988 geschoten door het echtpaar   Jeurninck van Roos in Bloei Roggel. Zij scoorden toen 465 punten, waarvan mevr. Jeurninck er 235 voor haar rekening nam.


1978: prijsuitreiking Echtparenschieten door Sinterklaas.
Truus Levels moet bij Sinterklaas op het matje komen.

 

De hoogst scorende vrijgezellen in de afgelopen 24 jaar zijn:

1987 Johan Deckers, De Grensschutters Haler 242
1986 Dieter Hansen,  V&S Neer 241
1983 Math Heijkers, de Lauwerkrans Ell 241
1989 Luc Terium, De Grensschutters Haler 240
1992 Frank Pfennings, Juist Gericht Melick 240

Enkele (nog steeds) bekende schutters die de jeugdwedstrijd op hun naam wisten te schrijven:

1981 Henk Hobus, O.V.U. Heythuysen 228
1982 Huub Sijbers, Heideroosje Heibloem 230
1983 Mat Crins, Heideroosje Heibloem 236
1988 Robert Ohlenforst, de Snelle Pijl Vlodrop 232

Het hoogste puntenaantal op de jeugdwedstrijd werd in 1986 geschoten door Gé Staaks van Heidebloem Roggel. Hij schoot toen 237 punten.

Een schutter die in de loop der jaren aan alle 3 de toernooien heeft deelgenomen en tevens in de prijzen is gevallen is ons lid Luc Terium. In 1981 werd hij als lid van “de Grensjagers” Ittervoort winnaar bij de jeugd in de C-klasse met 207 punten.  Later is Luc nog viermaal in de prijzen gevallen bij de vrijgezellenwedstrijd.  Samen met echtgenote Bea is hij ook nog tweemaal in de prijzen gevallen bij de echtparen.

<< terug